24 Şubat Cuma
Zihin ve beden için rahatlatıcı bir etki sunan sauna, sağlıklı yaşam için gerekli olan bir aktivitedir. Ancak sauna işlemi, günümüzde hamam faaliyetiyle sıklıkla karıştırılır. Bu nedenle öncelikle bu ayrımı yapmakta fayda olacaktır. Hamam sadece vücuttaki kirlerin uzaklaştırılması adına derinlemesine yapılan yıkanma işlevidir. Sauna ise; ısı, buhar ve çeşitli kurallar çerçevesinde bedene uygulanan gevşeme ve rahatlama hareketi olarak tanımlanabilir.
Gerekli ısı düzeyi ile yapılan sauna, ilk olarak ter yoluyla vücudun gevşemesine yardım eder. Ter yardımıyla vücudun üzerindeki toksinler temizlenirken diğer yandan da içerideki kimyasallar dışarı atılmış olur. Hem beden hem de ruh sağlığı için son derece yararlıdır. Ancak yapılırken aşırıya kaçmadan belirli zaman diliminde yapmak gereklidir.
Eski çağlardan günümüzde kadar cilt hastalıklarının tedavisinde kullanılan sauna, alternatif tedavi yöntemi olarak bilinir. Cilt üzerindeki gözeneklerinin açılmasını sağladığı için hücre yenilenmesi üzerinde de oldukça büyük etkiye sahiptir. Cilt üzerinde olan bir diğer etkisi ise kılcal damarlar üzerindeki dolaşımı artırmasıdır. Kan dolaşımı arttığı için cilt daha pürüzsüz ve bakımlı görünür. Ayrıca dokuları güçlendirerek kırışık oluşumu konusunda da önleyici bir etki sunar. Işıltılı, sağlıklı ve temiz bir cilt için dilediğiniz zaman saunanın gücüyle tanışabilirsiniz.
Yüksek ısıda uygulanan sauna, yağ yakımına katkıda bulunduğu için direkt olarak kaslarınızın yoğunluğu üzerinde de fayda sağlar. Kan sirkülasyonunu artırır ve vücudu yeni bir görüntüye kavuşturur. Böylelikle kaslarda yer alan yağ oranı dengelendiği için vücudunuz daha estetik ve orantılı görünür.
Saunada sıcaklık oranı artıkça kalp atış hızı da doğrudan artma eğilimi gösterir. Kalp açısından bir rahatsızlığınız bulunmuyorsa düzenli olarak yapacağınız sauna seansları ile kalp sağlığınızı koruma altına alabilirsiniz.
Sauna'nın başlıca faydalarından birisi de zayıflama üzerinedir. Saunanın ısısı arttıkça kalp atışı da artacak ve böylelikle kişinin daha çabuk kilo vermesi hızlanacaktır.
Buhar ile yapılan sauna, vücudu nezle, grip veya bronşit gibi bağışıklık sistemini baz alan hastalıklara karşı koruma altına alır. Verilen yüksek ısı, kan hücrelerinin artmasını amaçlarken diğer yandan da virüs ve mikrop gibi çeşitli zararlı etkenleri vücudunuzdan uzaklaştırır. Bu sayede hastalıklara yakalanma riskiniz de minimum düzeye indirgenmiş olur.
Dengeli ve düzenli olarak uygulanan ısı işlemi, vücudun terlemesine ve kanda yer alan ısının deri yüzeyine çıkmasına yardım eder. Dolayısıyla yapılan sauna faaliyetleri, vücudun içerisinde bulunan toksinlerin deri ve ciltten dışarı atılmasını sağlayarak derinlemesine bir temizlik imkanı tanır.
Derin ve sağlıklı uyku için saunaya gitmek, her zaman için faydalı olacaktır. Vücudunuza rahatlatıcı bir etki sunan sauna sayesinde, gece boyunca daha kesintisiz ve kaliteli bir uyku süreci geçirmek mümkündür.
Günümüzde sıklıkla yapılan tıbbi araştırmalar, saunanın stres üzerinde etkileyici bir işleve sahip olduğunu belirtir. Sauna esnasında vücut üzerindeki kaslarda ve sinirlerde gevşeme sağlandığı için streste doğrudan azalma eğilimi gösterir.
Fin Saunası: Sosyal faaliyet amaçlı tercih edilen Fin Saunası, sağlıklı yaşam adına da uygulanabilir.
Ozon Saunası: Kullanımı her geçen gün artış gösteren Ozon Saunası, kas esnekliği açısından oldukça faydalıdır. Hasarlı kasların onarımını sağlamakla birlikte akciğer, kolon ve böbrek gibi organlardaki toksinleri de gidermeye destek olur. 20 dakikalık seanslar halinde uygulanması yeterlidir.
Rus Saunası: Rus Saunası ise geniş odalar içerisinde gerçekleştirilir. Rusya'da yetişmiş ağaçların yaprakları, uygulama esnasında vücuda vurulur. Öncelikle vücut dövülerek terlemesi ve gevşemesi sağlanır. Ardından da bu yapraklar ile temizlenme işlemine gidilir.